انواع آینه کاری و کاربردهای آن!
با انواع آینه کاری آشنا شوید!
قدمت استفاده از آینه و انواع آینه کاری ها به هزاران سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. در زمان های گذشته آینه ظاهری به صورت فعلی نداشت. اولین آینه بشر از آب بود. دیدن تصویر خود در آب زلال و شفاف که به راحتی نور خورشید را منعکس می کرد، الگویی برای ساخت آینه شد. نوع بعدی آینه، استفاده از نوع خاصی از سنگ های آتشفشانی بوده است، که در اثر دمای بالای درون پوسته زمین به شدت حرارت دیده و ناخالصی آنها از بین رفته بودند ( مانند همان اتفاقی که در کوره های شیشه پزی رخ می دهد) استفاده میشد؛ این آینه ها که سنگ آتشفشانی با پایه سیلیکات شکل گرفته بودند، به گونه ای شفاف و زلال بودند که انعکاس تصویر را به خوبی انجام می دادند. با گذشت زمان و آشنایی بیشتر با فلزات و کارکرد آنها در گذر زمان، آینه ها حالت دست ساز و فلزی به خود گرفتند. از جمله فلزهای کاربردی در این زمینه می توان به مس، قلع، برنز و … اشاره کرد. در نهایت فرایند و تغییرات به گونه ای پیشرفت که به آینه های کنونی رسیدیم که از جنس شیشه هستند.
استفاده از آینه و انواع آینه کاری
امروزه، استفاده از آینه و کارایی آن کمی متفاوت از گذشته است. آینه را می توان صفحه شیشه ای و یا فلزی دانست که با استفاده از موادی خاص به عنوان رویه بازتابنده، خاصیت بازتابش و انعکاس خوبی به خود گرفته است. بیشترین و در دسترس ترین نوع آینه، نوع شیشه ای و تخت آن است که با استفاده از نقره و یا جیوه در سطح پشتی آن تبدیل به یک جسم بازتابنده به نام آینه شده است.
انواع آینه کاری و کاربرد های آن
آینه ها شیشه ای دارای انواع مختلفی هستند. آینه های تخت، کروی و … گونه های مختلف آینه هستند که بسته به خاصیتی که دارند، از آن ها استفاده می شود. یکی از مهمترین رکن های زیردریایی و تلسکوپ متشکل از آینه می باشد. استفاده ها از آینه در اتومبیل ها، ابزارآلات آزمایشگاهی، صنایع و … تنها بخشی از کاربردهای آن است.
انواع آینه کاری
هنری در راستای طراحی و معماری می باشد که از قدیم الایام مورد استفاده قرار می گرفته است. در آینه کاری با استفاده از قطعات ریز و درشت آینه، سطح مورد نظر را آینه کاری می کردند. این هنر ارزنده علاوه بر جلوه زیبا و چشم گیری که دارد، با بهره گیری از خواص فیزیکی آینه همچون انعکاس و بازتاب، در فضای مورد نظر نیز درگرگونی ایجاد میکند. با تابش نور طبیعی مثل نور خورشید و یا نور مصنوعی همچون لامپ و شمع و … ، به قطعات مجزا آینه که در زوایا و اندازه های متفاوت هستند، انعکاس نوری چشم نوازی ایجاد می شود. همچنین با بهره گیری هوشمندانه از خطای دید ناشی از انعکاس تصویر در آینه می توان فضای مورد نظر را از آنچه که در حقیقت است، بزرگتر نشان داد.
استفاده از آینه در دکوراسیون
یکی از متدهای جدید و مدرن طراحان و متخصصان دکوراسیون داخلی، استفاده از آینه و آینه کاری می باشد. بهره گیری از خواص فیزیکی ویژه آینه، می تواند در طراحی دکوراسیون داخلی بسیار موثر و کارا باشد. آینه دارای ویژگی بازتابش و انعکاس نور می باشد. همانطور که گفته شد با بهره گرفتن از این خواص و در کنار سایر متد های طراحی دکوراسیون، نما و جلوه بسیار لذت بخشی را می توان در مکان مورد نظر از جمله اتاق خواب، پذیرایی و … ایجاد نمود.
آینه کاری سنتی
آینه کاری از هنرهای دیرین ایرانیان است. بهره گیری از آینه در معماری ایران در دیرباز صورت می گرفته است. قدمت آینه کاری در ایران از زمان ساسانیان و بعد در دوران صفویان در معماری اسلامی رواج یافت؛ تا اینکه در دوران قاجار به دلیل بهره گیری از آجر در مصالح ساختمان ها و بناها، استفاده از شیشه و آینه بیشتر مرسوم گشت. در این دوران هنرهای گچ کاری وگچ بری، کاشی کاری و استفاده از شیشه رنگی نیز بسیار رواج یافت. ادغام این هنرها با هم سبب پدید آمدن بناهای بسیار زیبا شد.
آینه کاری ازجمله هنرهایی است که از گذشته تاکنون نیاز به ظرافت کاری بسیار دارد. در آینه کاری، نیاز به استفاده از برش ها و قطعات کوچک و بزرگ آینه دارد. استفاده از آینه کاری سنتی چون نیاز به وقت و هزینه زیادی داشت تنها برای کاخ پادشاهان مثل تالار آینه، منازل افراد ثروتمند، بناهای متبرکه همچون حرم امام رضا (ع)، حرم حضرت معصومه (ع) و… بکارگرفته می شد.
آینه کاری مدرن
امروزه نیز همچون گذشته آینه کاری اهمیت و جایگاه خاصی در معماری و طراحی دکوراسیون دارد. در عصر امروزی استفاده از آینه در دکوراسیون ها در منازل و … رواج بیشتری گرفته است و در دسترس تر هست. اکنون می توان به راحتی به انواع و اقسام آینه ها دسترسی پیدا کرد و بر طبق نظر و سلیقه خود از آن ها بهره گرفت. البته باید ذکر کرد که آینه کاری مدرن تا حدودی تفاوت هایی با آینه کاری سنتی دارد. در آینه کاری امروزی برخلاف سنتی، تنها سقف مورد نظر نیست بلکه از فضاهای دیوار نیز بهره می توان گرفت. در آینه کاری امروزی از انواع و اقسام آینه ها با طرح های گوناگون می توان استفاده کرد و محدودیت چندانی در این بین وجود ندارد. از آینه های ساده و دکوراتیو می توان در آینه کاری قسمت های مختلف منازل استفاده کرد و هیچ گونه محدودیتی در این قبال وجود ندارد. در پذیرایی، اتاق های خواب، سرویس ها بهداشتی، لابی ها و … می توان از آینه کاری ها استفاده کرد. امروزه برش آینه ها توسط دستگاه های مجهز صورت می گیرد پس تنوع بسیار زیادی در طرح های آینه های دکوراتیو وجود دارد که با غالب سلیقه ها هماهنگی لازم را دارا می باشند.
مراحل آینه کاری سنتی
برای چسباندن و اتصال قطعات آینه از ترکیب سریش، چسب چوب، گچ نرم و … استفاده می شود. در کنار این موضوع طرح مورد نظر برای آینه کاری طراحی می شود. نوعی از این کاغذ های طراحی وجود دارند که اصطلاحا معروف به کاغذ سوزنی هستند. برای نقش بستن طرح مورد نظر بر روی کار، بر روی آن گرده می زنند. سپس بر طبق طرح نقش گرفته توسط گرده، آینه کاری آغاز می گردد. در مواردی از طراحی ها که خطوط گود و فرورفته و یا برآمده و برجسته را دارا می باشد، قبل از شروع کار، بر طبق طرح مورد نظر، زمینه سازی مناسب به وسیله گچ صورت می گیرد.
برش قطعات آینه توسط الماس آینه صورت می گیرد؛ الماس از آن دسته از جواهراتی است که سختی بسیار زیادی دارد و به راحتی دچار خراشیدگی و شکست نمی باشد، از این رو برای برش شیشه و آینه بسیار مناسب است. حال با استفاده از طرح ها و نقش های پلاستیکی و مقوایی که از قبل حاضر شده اند، قطعات آینه را بر طبق نقش مورد نظر برش می زنند. حال با استفاده از کاردک از ملات چسبان یا خمیری که مواد آن ذکر گردید، در پشت قطعات برش داده شده آینه، زده و آن ها را به سطح کار می چسبانند و با کمی فشار آن را در جای مورد نظر تثبیت می کنند. در طرح هایی که برآمدگی و فرورفتگی وجود دارند، آینه کار با فشار دست خود این میزان برجستگی یا فرورفتگی را با توجه به طرح، تنطیم می کنند. در انتهای آینه کاری، آینه ها را تمیز و پاک کرده و جلا میدهند تا از وجود لک بر روی آن جلوگیری شود.
ویژگی های آینه کاری سنتی
- اندازه تکه ها و قطعات آینه بسیار حساب شده و کوچک در حد چند سانتی متر هستند.
- طرح های برگرفته از قطعات آینه ها بر حسب اشکال هندسی هستند و به هیچ عنوان شانسی یا بداهه نیستند.
- قطعات آینه های برش داده شده که دارای اشکال هندسی هستند، با ظرافت و چینش خاصی در کنار هم می توانند قرار بگیرند و نقش های خارق العاده ای خلق کنند.
- در آینه کاری سنتی تمامی برش ها با ابزارآلات دستی صورت میگیرد اما در آینه کاری مدرن از دستگاه و تجهیزات صنعتی استفاده می شود.
بسیاری از هنرهای دیرینه در زمینه معماری بویژه در ایران را مجددا می توان در سلیقه و دیدگاه طراحان دکوراسیون داخلی مشاهده نمود. آینه با اینکه شئ ساده ای به نظر می آید اما در کنار این سادگی بسیار کارآمد و پرکابرد می باشد. با توجه به موارد ذکر شده خوب است اضافه کنیم که استفاده از آینه شاید کمی پرخرج به نظر بیاید اما قطعا در مدت طولانی با توجه نتیجه حاصل و ویژگی و مزایا آینه، هزینه نهایی بسیار به صرفه تر خواهد بود.
دریافت خدمات آینه کاری منزل
برای مشاوره ی رایگان در مورد خدمات آینه کاری منزل توسط تیم گلس مدا می توانید با شماره
به طور مستقیم تماس بگیرید.خوشحال می شویم نظرات خود را در ارتباط با این مقاله ما بنویسید.
موفق و پیروز باشید.